Sista delen i presentationsteknik (del 5): Efterarbetet

4 april, 2016

Grattis! Du har nu antagligen klarat av din första presentation och gjort allt du kunnat för att det ska bli så bra som möjligt. Men än är du inte klar – det återstår nämligen en sak; efterarbetet.

I efterarbetet ska du utvärdera din prestation. Vad gick dåligt, vad gick bra och hur kan du förbättras till nästa gång? Genom att skriva ner dina tankar blir det mer konkret för dig vad du behöver öva på, vad du kan ha med även till nästa gång och hur du ska göra för att fortsätta utvecklas som talare och presentatör.

Efterarbetet handlar dock inte bara om att skriva ner vad som hände under din presentation, utan det handlar också om att specificera exakt vad du behöver göra för att fortsätta lyckas och undvika snedsteg. Behöver du öva mer på ditt tonläge framför en kamera eller behöver du utveckla fler knep för att behärska din nervositet? Bestäm tider för när du kan öva och hur länge, för att försäkra dig om att du gör din hemläxa.

Men glöm för all del inte att skriva ner dina framgångsrecept och vad det var som gjorde dem så framgångsrika. Det är minst lika viktigt att komma ihåg vad som gick bra, som att förbättra det som inte gick fullt lika bra.

Gör du allt detta kommer du att förenkla grundarbetet till nästa gång och på så sätt säkra en positiv utveckling. Det om något är värt att ge sig själv en klapp på axeln för.

/Johanna Järvstråt

Aktuellt

7 september, 2020
Universitetets nye rektor frågades ut
28 augusti, 2020
Höstens första Skyline
23 juni, 2020
Websänt arrangemang i Norrköping
12 juni, 2020
Skyline goes web
24 februari, 2020
Holmens koncernchef på besök
20 januari, 2020
Doing business with China
20 december, 2019
Globalt företag med lokalkännedom
Nyhetsarkiv