Emma Watson ska göra män till feminister

Igår skrev Göran om hur en stackars advokat använt kändisar, mot deras vetskap, i varumärkesbyggande syfte. Men hon är inte den enda som använder kändisar, som Göran också påpekade. Nu är det FN:s tur – fast på riktigt.

Det är en nervös Emma Watson vi ser hålla tal om feminism och jämställdhet – men låt dig inte luras. Det är också en empatisk och bestämd Emma Watson, samma tjej som tagit hela världen med storm med sitt ”girl next door”-utseende och charmiga personlighet.

Jag tror detta är ett högst medvetet val. FN vill inkludera fler män under samlingsbegreppet feminist. FN tror inte längre att det räcker med en majoritet av kvinnor för att faktiskt nå jämställdhet – och jag är beredd att hålla med. Det krävs att alla vill, att alla är med och kämpar för att vi ska uppnå jämställdhet. Om männen vägrar släppa in kvinnorna på scenen och kvinnorna vägrar släppa in männen kommer jämställdheten alltid att förbli en önskan utom räckhåll.

Så vad gör FN? Jo, de slänger helt enkelt in en av de populäraste skådespelerskorna hos män i hela världen och ber männen kämpa. Där står kvinnan i deras drömliv och ber om hjälp och för första gången ser jag hur flertalet killar och män delar något om feminism på sina sociala medier. Det är ingen slump, det är rentav genialiskt, men jag kan inte låta bli att undra hur feministiskt det egentligen är.

/Johanna Järvstråt