Illa fäktat, Löfven

För mig är en debatt ett försök till att övertyga någon annan om sin sak, men också en beredskap på att bli övertygad. Men så är det inte för Stefan Löfven. Löfven har rätt och alla har andra fel, oavsett vilka argument som finns – speciellt om de framförs av en kvinna. Jag har aldrig sett Löfven fäkta bort Reinfeldt eller Björklund, men Annie Lööf var inte ens värd en ärlig chans. För mig är det inte en trovärdig ledare, än mindre en demokratisk sådan. Jag kan bara hoppas på att han inser sitt misstag och ber om ursäkt. För även om han fäktat illa är han bara människa. Och människor gör fel ibland.

Vad tycker då de andra på kontoret?

Göran Carlzon visade en diplomatisk sida, något som kanske skulle behövts i debatten.

– Stefan Löfven förlorade såklart trovärdighet på att han inte kunde hantera en oväntad situation. Om inte annat visade det på bristande debattvana. Samtidigt såg jag något annat, som faktiskt skulle kunna vara positivt för honom. Annie Lööf kom med sitt trick att representera dem som ser politiken som ett spel. Där det viktigaste är att ”vinna spelet” snarare än hur politiken påverkar vanliga människor. Löfven kom istället att representera dem som bryr sig om verkligheten, bortom spelet. Det vill säga något äkta och innerligt i tider av allmänt politikerförakt. Men detta till trots, när Löfven lade sig igår kväll och drog upp täcket långt över näsan önskade han nog att han hade agerat annorlunda, säger Göran.

Håkan Gunnarsson såg även han ett problem i Löfvens agerande, men också i Annie Lööfs.

–  Annie Lööfs grepp att försöka lämna över en rapport till Stefan Löfven blev fel för båda parter. Det som några tycker är ett fult tilltag av Lööf kunde för tittaren nog ändå blivit ett välkommet konkret grepp om än oortodox bland alla ord som sägs. Men Lööf borde inte ha sagt ”läs det till imorgon” – där tycker jag att hon riskerar att uppfattas som mästrande. Om jag hade varit Löfven hade jag blivit irriterad – men han borde ha kunnat ta emot den. Löfven säger ju att han har läst den och då hade han väl bara kunnat tagit den och lagt den åtsidan och sagt just den där har jag läst många gånger och det är så här och den visar inte på att …. Utan tvärtom är …. Han hade chans att neutralisera Lööf men tog den inte. Nu blev det pinsamt och minuspoäng för båda men mest för Löfven, konstaterar Håkan.

Kort sagt, det kunde ha skötts bättre tycker vi på kontoret.

/Johanna Järvstråt