Optimera din LinkedIn-närvaro

Fler och fler företag har börjat inse fördelarna med LinkedIn – både ur en rekryteringsaspekt och som port till nya samarbeten. Mycket beror på den tydliga karriärinriktning som genomsyrar LinkedIn och dess användare.

För att lyckas med sin närvaro på LinkedIn är det viktigt att vara medveten om att LinkedIn är en professionell nätverksplattform, vilket ökar vikten av mervärde och professionalism. Samtidigt är LinkedIn ett socialt medium där interaktion är A och O – att endast föra en ensidig kommunikation är därför inte en vinnande strategi.

Ha ett tydligt syfte
Det första som bör göras innan du engagerar dig i något socialt medium är att fundera över syftet med din närvaro. Planera dina inlägg noga och se till att din strategi bidrar till dina uppsatta mål.

SEO
SEO står för Search Engine Optimising, eller Sökmotoroptimering på svenska, och innebär att en text på webben anpassas utefter sökmotorers algoritmer för att generera så höga träffar som möjligt. Genom att vara noggrann med optimeringen ger det både en större exponering och många gånger en ökad chans till att nå din målgrupp med ditt budskap. Detta eftersom att rätt valda ledord ökar chansen att målgruppen uppmärksammar och finner det du vill kommunicera som tydligt.

Grupper
Genom att engagera dig i diskussioner på LinkedIn och relevanta grupper får du större synlighet i professionella sammanhang, där också likasinnade engagerar sig. Förutom möjligheter till intressanta diskussioner, inspiration och samarbeten gynnar det dessutom din SEO.

Skapa mervärde
Som hos alla sociala medier är det viktigt att inte använda sin profil som en reklampelare. För att skapa trovärdighet och intresse för sitt företag måste också inläggen generera ett mervärde för följarna. Detta kan bestå av tips, frågor eller i att lyfta fram något roligt för branschen i stort.

Professionella bilder
En bild säger mer än tusen ord brukar det ju heta – se därför till att bilden säger något positivt. Ett professionellt taget foto med ett genomtänkt budskap ger ett pålitligt intryck, samtidigt som det höjer känslan av professionalism.

/Johanna Järvstråt