Ogilla-knapp och kamp mot rasism

Facebook har efter påtryckningar påbörjat ett samarbete med Tysklands regering för att tillsammans bekämpa rasism och kränkande inlägg. Samtidigt tar Zuckerberg upp att användarnas efterlängtade ogilla-knapp är på ingång. Har Facebook blivit samarbetsvilliga?

De två åtskilda nyheterna rapporterades igår, med bara några timmars mellanrum i svensk media. Är det en slump att båda nyheterna släpps samtidigt? Jag tror inte det, jag tror det är medvetet.

Facebook har genom åren hamnat i blåsväder för att tillåta näthat, kränkande innehåll och för att de gång på gång inte lyckas tillgodose sina användares behov. Nu kommer Facebook skänka pengar till organisationer som kämpar mot kränkande innehåll, samtidigt som de öppnar upp ett samarbete mot rasism med Tyskland. Ovanpå detta lanseras en ogilla-knapp som är högt efterfrågad av Facebooks användare – jag tycker det onekligen verkar som att Facebook vill rucka på sin image och gå sina användare mer till mötes. Facebook vill bli en tryggare och mer lyhörd kanal, där ogilla-knappen och kampen mot rasism blir deras försök till försoning.

Men ogilla-knappen ska inte, som man kanske kan tro på grund av kontexten den lanseras i, bli en popularitetstävling. Istället ska den bli en empati-knapp där vänner kan stötta en i mindre roliga ögonblick.

Jag ställer mig dock tveksam. Jag tror det kan innebära ett ännu mer frodande klimat för det näthat Facebook fått sådan kritik för att inte kunna hämma. Samtidigt fruktar jag att företag kan bli avskräckta av den direkta sågning som kan ske om de inte levererar det användarna vill ha, istället för att se knappen som en möjlighet till feedback (eller, ähum, empati).

Huruvida ogilla-knappen och samarbetet mot rasism kommer resultera i ett mer ödmjukt varumärke återstår dock att se. Men jag är villig att ge Facebooks satsning en chans.

/Johanna Järvstråt