Presentationsteknik, del 3: Fånga din publik

Vi är nu äntligen framme vid framförandet av talet. Här gäller det att vara i nuet och kunna läsa av sin publik och anpassa sig efter situationen. Även om du övat in ditt tal är det viktigt att kunna hålla en levande presentation som fångar publiken och levererar budskapet utan missförstånd.

En viktig del i detta är kroppsspråket, vilket framgår av den fantastiska bokenPresentationsteknik, som jag i övrigt kan rekommendera er alla. I boken citerar författaren David JP Philips (2008) forskaren Albert Mehrabian, när han förkunnar att icke verbala signaler står för 90 % av vårt budskap. Ja ni såg rätt – 90 % – så då kanske ni faktiskt förstår vikten av att lägga energi på ert kroppsspråk och minspel.

Bäst i alla världar är när dina icke verbala signaler samverkar med ditt budskap – för när talet och kroppsspråket krockar, så tror vi på kroppsspråket. Grunden är, precis som när det gällde patos, att känna och på riktigt tro på ditt budskap och det du säger. Oftast kommer då kroppsspråket och ansiktsuttrycken naturligt samverka med budskapet.

Men, om man lätt blir nervös kanske det inte alltid är så lätt eftersom att nervositet kan ha en tendens till att ta över. Det man därför kan göra är att på förhand öva på ansiktsuttryck och kroppsrörelser i samband med talet – men för att det ska bli rätt är det viktigt att man använder sig av rörelser som du vet att mottagarna tolkar på det sätt som du vill. Man kan exempelvis få för sig att stå med händerna korsade över bröstet för att vila armarna, men detta kan missuppfattas och publiken kan istället tro att vi avskärmar oss. En bra grundposition är därför att stå med benen i axelbredd och låta armarna vila med handflatorna utåt – en hållning som visar självsäkerhet och öppenhet. Därefter kan man bygga på med kroppsspråk och rörelser.

Eftersom att mottagarnas tolkning är så viktig för presentationen går det dock inte att slappna av där. Det gäller att hela tiden ha koll på sin publik och ständigt läsa av dem. Suckar de? Vrider de sig i stolarna? Ja, då kanske en paus är på sin plats. Ser de förvirrade ut, kan det vara läge att förklara det du nyss sade.

Här kan du också använda din röst på ett fördelaktigt sätt för att skapa inlevelse och dramaturgi. Genom att betona vissa ord, göra pauser och variera tonläge, ljudnivå och tempo, kan du signalera till publiken vad som är viktigt och vad som är mindre viktigt – men du kan också försöka att chockera och på så sätt höja uppmärksamheten när du märker att den börjar dala.

Lyckas du behärska allt det här, ja – då är du på god väg till att bli en riktigt god presentatör, med bra chanser att fånga din publik. Men för att lyckas kommer det kräva en hel del träning och en hel del mod.

I nästa inlägg: Behärska din nervositet!

/Johanna Järvstråt