Presentationsteknik, del 4: Behärska din nervositet!

Du känner hur pulsen går upp och hur du blir allt varmare i kroppen. Kanske börjar du svettas, kanske blir du långsamt allt rödare i ansiktet samtidigt som du får svårt att hålla stilla blicken. Plötsligt märker du att du börjar väga på fötterna, men när du tvingar dig att stå still börjar du att skaka.

Känner du igen dig?

Jag tror nog att vi alla har varit där någon gång, fulla av nervositet och adrenalin utan någon egentlig kontroll över vår kropp – för alla blir vi nervösa, även om våra kroppar reagerar på olika sätt. Men att våra kroppar faktiskt reagerar är egentligen ingenting konstigt, det är vårt sätt att överleva.

Nervositet är nämligen en instinkt som vi människor får när vår kropp tror att vi är i fara. Förr i tiden brukade man kalla detta för att reptilhjärnan tog över, eftersom att vi inte längre styr över vår reaktion. För även om vi vet att det inte är en farlig situation när vi håller presentationer, ser vår ”reptilhjärna” något annat. När vi ser arbetskamrater som betraktar oss, tror reptilhjärnan att vi är omringade och börjar pumpa ut adrenalin. När vi försöker tygla vår nervositet genom att dölja den och inte göra någonting tror kroppen att vi inte fattar, så den pumpar ut lite till – bara för att vara säker.

Ja – ni förstår problemet. Men varför försöker vi egentligen dölja något så naturligt som nervositet? Att behärska sin nervositet handlar inte så mycket om att tygla den som att bli vän med den och lära sig få utlopp för energin som nervositet skapar. Nervositet är kroppens sätt att ge dig det lilla extra för att klara uppgiften du har framför dig, något som egentligen är superbra, bara du förstår din reaktion.

Att förstå den är dessutom rätt enkelt. Nervositet och adrenalin är energi. Du behöver alltså för att lugna dig frigöra energin som kroppen tillför – alternativt göra något så ofta att kroppen förstår att det inte är ett hot.

För att frigöra energi kan du exempelvis sticka dig med nageln i tummen (här är jag bland annat evigt tacksam en av min lärare, Malin Johansson, som gav mig detta ovärderliga tips som numer är en del av min presentationsrutin), hoppa runt och skaka loss på toaletten innan du presenterar eller bara våga gå runt lite på scen och införa lite rörelse. Jag lovar – du kommer känna skillnad!

Men inget gör sådan stor skillnad som lite vanlig hederlig övning – så ut och öva! Du kommer inte att ångra dig.

/Johanna Järvstråt

I nästa inlägg: Efterarbetet